Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z twarożkiem i jagodami oraz truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 42 g
miód 20 g
jaja 2 szt.
mleko 250 ml
sól 1 szczypta
masło 75 g
twarożek 40 dag
cukier 3 łyżki
jagody 30 dag
truskawki 30 dag
kruszonka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z twarożkiem i jagodami oraz truskawkami

Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego twarożek. Ułożyć zamrożone jagody, truskawki układać przekrajane na mniejsze części. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru. Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 12.05.2012 14:48
super
Sarenka 13.04.2011 18:11
Szaleje za takimi pysznosciami!!
Angelika10 06.03.2011 22:53
Przepysznie wyglądają ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak