Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane krążki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane krążki

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Oba rodzaje mąki przesiać razem. Do środka ziemniaczanego kopca wbić jaja, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używając do tego dużego noża. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować nie za cienko i wykrawać kieliszkiem lub literatką okręgi. Smażyć na maśle lub oleju na patelni na złoto.
Podawać z ulubionymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 17.05.2011 16:17
bardzo ciekawy pomysł
caroline1983 01.05.2011 14:29
Ciasto jak na kopytka, ale wykonanie zupełnie nowatorskie :)
pigila
pigila 18.03.2011 21:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak