Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłkami w rumie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej krupczatki 45 dag
cukru pudru 24 dag
cukru waniliowego 1 opakowanie
żółtek 5 szt.
masła 14 dag
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
gęstej śmietany 150 ml
dużych jabłek 4 szt.
budyniu waniliowego 8 dag
sok jabłkowy 250 ml
rum 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami w rumie

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać rumem i odstawić na godzinę.

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczą, połowę cukru pudru, cukier waniliowy i miękkie masło. Posiekać nożem. W następnej kolejności dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję. Z ciasta uformować kulę, posypać delikatnie mąką i wstawić do lodówki na pół godziny.

Jabłka przecedzić przez sito, lekko dociskając. Pozostały płyn przelać do rondla. Dodać 100 ml soku jabłkowego oraz pozostały cukier. Zagotować. W pozostałym soku jabłkowym rozpuścić proszek budyniowy. Wlać do gotującego się płynu i cały czas mieszając ugotować gładki budyń.

Formę 26x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Z kuli odrywać kawałki ciasta i wylepiać nim dno formy (część ciasta pozostawić na wierzch). Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie gorący budyń na bazie rumu i soku jabłkowego, a na sam wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec przez 50 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 185ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 27.10.2011 14:46
Wygląda cudownie!
Jaheira11 06.09.2011 23:12
pyszności
jolajka 06.07.2011 09:36
aż pachnie
aguus 13.02.2011 13:00
Wspaniale wygląda:)
Nina7 08.02.2011 10:05
Oj zjadłoby się takich pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak