Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1,5 kg
  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • cukier

    4 łyżki
  • ocet

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • liść laurowy

    1 szt.
  • śmietana 18-procentowa

    180 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • woda

    1,5 l
  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • skwarki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obrać i umyć, pokroić w kawałki. Zalać wodą, dodać przyprawy, czosnek,sól i cukier, gotować 20 min. Po tym czasie wlać ocet i gotować jeszcze 15 min.
Odstawić barszcz na 1,5 -2 godz, żeby nabrał kolorku i smaku. Śmietanę rozrobić z gorącym barszczem (nie gotować). Wlać do garnka i doprawić pieprzem.
Ugotować ziemniaki, utłuc. Wyłożyć na talerz, posypać skwarkami. Z boku wlać barszcz

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

20.03.2011 14:39
Swietny kolorek - uwielbiam barszczyk.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat