Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

5.0
(452)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Barszcz czerwony można przygotować na wiele różnych sposobów. Na Wigilię przygotowujemy barszcz na zakwasie buraczanym podawany z uszkami, na co dzień często sięgamy po przepis na barszcz ukraiński, ale też gotujemy barszcz czerwony zabielany. 

Sprawdź przepis na barszcz czerwony zabielany, a jeśli poszukujesz przepisów na ZUPY - znajdziesz je w serwisie Doradca Smaku!

Składniki:

buraki 1,5 kilograma
czosnek 2 ząbki
cukier 2-4 łyżki
ocet 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
śmietana 18-procentowa 180 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
woda 1,5 litra
ziemniaki ugotowane 1 kilogram
skwarki 1/2 szklanki
rosół 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

  • zupa kuchni polskiej
  • barszcz zabielany z dodatkiem ziemniaków
  • pomysł na zupę


Jeśli naszła Was ochota na barszczyk, którego smak pamiętacie z rodzinnego domu - koniecznie sięgnijcie po przepis na barszcz czerwony zabielany.

Buraki obrać i umyć, pokroić w kawałki. Zalać wodą, dodać przyprawy, czosnek, sól i cukier. Gotować 20 minut. Po tym czasie wlać ocet i gotować jeszcze 15 minut.

Odstawić barszcz na 1,5-2 godziny, żeby nabrał koloru i smaku. Do rosołu dodać wywar z buraków. Śmietanę rozrobić z gorącym barszczem (nie gotować). Wlać do garnka i doprawić pieprzem.

Ugotować ziemniaki, stłuc. Wyłożyć na talerz, posypać skwarkami. Z boku wlać barszcz. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emka 15.09.2023 18:41
Nie dodaje się żadnych warzyw?
Janusz 30.12.2022 23:43
To po co w przepisie piszecie aby dodac 2-4 łyżek cukru na poczatku, cukier powinno sie dodawac na samym końcu, jeśli barszcz jest niedostatecznie słodki. Waszym przepisem tworzymy zupę owosową z buraków...
Janusz 29.12.2022 20:21
A kto tu mówi o soli? Dwie łyżki cukru to jest duzo za duzo... powinno byc wedle uznania bo buraki same w sobie są słodkie
Doradca Smaku 30.12.2022 15:38
Oczywiście, że można podczas gotowania modyfikować ilość cukru według własnego uznania! :)
Janusz 22.12.2022 20:21
Barszcz jest ochydny, autor pomylił chyba łyżke z łyżeczką.
Doradca Smaku 23.12.2022 09:42
Januszu, w tym przepisie nikt nie pisze o łyżce soli! W składnikach podana jest tylko szczypta.
Sarenka 20.03.2011 14:39
Swietny kolorek - uwielbiam barszczyk.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak