Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa szczawiowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 2 szt
żeberka 1/2 kg
włoszczyzna 1 szt
śmietana 2 łyżka
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
woda

Przepis i sposób przygotowania na: zupa szczawiowa

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej rzeberka, po pewnym czasie należy zacząć zbierać szumowinę. Dodać posiekaną włoszczyznę (seler, pietruszka, marchewka oraz por). Wrzucić również kilka ziaren pieprzu czarnego oraz liść laurowy.
Szczaw odsączyć z wody i posiekać go po czym posmażyć na oliwie. Po czym dodać do garnka.
Kiedy warzywa i rzeberka są jużmiękkie dodać wegetę, kostkę bulionu, sól oraz pieprz. Jeszcze chwilę gotować pod przykryciem po czym dodać dokłądnie wymieszaną mąkę ze śmietaną. Jeszcze chwilkę musi powrzeć i już jest gotowa.


Podaję z posiekanym w kostkę jajkiem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak