Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
jaja 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
masło 100 g
drożdże 42 g
kruszonka 1 szklanka
jagody 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, po nakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 21.08.2011 22:41
pycha
Sarenka 13.06.2011 18:01
Wspaniale!
Sarenka 13.06.2011 18:01
Wspaniale!
angelika14 20.05.2011 15:44
pychota
Dorota59 07.02.2011 16:34
lubimy takie ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak