Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

korniszony

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 1 1/2 łyżki
czosnek 6 ząbków
ocet winny 1 szkl
Goździki całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: korniszony

Ogórki umyć starannie, zalać zimną wodą na godzinę. Wyjąć z wody i starannie osuszyć ściereczką. Ogórki posypać solą i pozostawić na dobę. Po tym czasie odlać słony sok, osączyć i ułożyć w słoikach, w każdym słoiku umieścić ząbek czosnku. Zagotować ocet ze szklanką i 4 łyżkami wody, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, listkami laurowymi i cukrem. Zalać słoiki gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut w temperaturze 90 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 07.09.2011 10:08
mmmmm
Roman5 16.02.2011 19:08
tradycyjne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak