Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ptysiowy z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 15 dag
cukier puder 5 dag
szczypta soli
jaja 3
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
mocna kawa 1/8 litra
cukier 4 dag
kremówka 45 dag
ajerkoniak 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ptysiowy z kremem

1.Wyrobić 15dag mąki z 12dag masła i cukrem pudrem,schłodzić.Rozwałkować,przełożyć do tortownicy.Resztę masła i 1/8 litra wody zagotować z solą.Wsypać pozostałą mąkę.Przełożyć do miski,wbić jajko,wyrobić.kolejno wbijać resztę jajek
,Przełożyć do szprycki,wycisnąć troche ciasta
wokól spodu. Piec 25min w temp. 225stopni 2.Z reszty ciasta ptysiowego wycisnąć na blachę ciasteczka (na pergamin).Piec 15min w temp 225stopni.Ptysie przekroić.Kawe wymieszać z cukrem i 1/2 żelatyny.Dodać 25dag ubitej śmietany.Krem wycisnąć na torcik.Pozostałą żelatynę wymieszać z ajerkoniakiem i resztą bitej śmietany.Wypełnić ptysie i środek tortu.Ptysie ułożyć przy jego brzegu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak