Przepis i sposób przygotowania na: Serowe babeczki
2-3 kiwi
30 dag truskawek świeżych lub mrożonych
20 dag jasnych winogron
5-6 łyżek galaretki z czerwonych porzeczek
40 dag serka ricotta-można zastąpić serkiem waniliowym
1 pomarańcza
1 torebka cukru waniliowego
2-3 łyżki likieru pomarańczowego
5 dag gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą , dodaj pokrojone na kawałki masło.Składniki posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, wyrób rękami gładkie ciasto.Zawiń w folię, włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Foremki do babeczek posmaruj masłem, wylep schłodzonym ciastem. Ponakłuwaj widelcem i piec w temp.200 stopni ok 10-12 minut
Pomarańczę sparz, zetrzyj na tarce skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Ricottę utrzyj z cukrem waniliowym.Krem wymieszaj z likierem oraz sokiem i skórką pomarańczową.Galaretkę zalej ok. 1 szklanką wrzątku, wymieszaj,wystudź.
Kiwi obierz,truskawki i winogrona oczyść, owoce pokrój na mniejsze kawałki.Babeczki posmaruj tężejącą galaretką, napełnij kremem twarożkowym i udekoruj kawałkami owoców.Gotowe babeczki obficie posyp wiórkami czekoladowymi.