Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelówka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 40 dag
spirytus 1 litr
pestki moreli 6 sztuk
woda 600 ml
cukier 2 szlanki

Przepis i sposób przygotowania na: Morelówka

Pestko moreli potłuc na drobne kawałki. Morele opłukać i osuszyć. Szklankę wody zagotować z cukrem, wrzucić morele. Zagotować pod przykryciem i odstawić w chłodne miejsce nie zdejmując pokrywki. Po upływie 24 godzin syrop morelowy przecedzić do dużej butli lub słoja, dodać spirytus i 2 szklanki wody. Składniki wymieszać, zakręcić i odstawić na co najmniej 2 miesiące. W ten sposób nalewka nabiera smaku i mocy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 22.02.2013 11:24
Super
IKrakowianka 06.08.2012 17:21
lubię ;)
kasiaw 16.06.2012 23:50
fajny przepis
pioge7 12.02.2011 10:54
smaczna musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak