Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy biszkopt

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy biszkopt

Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie jednolita dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki, mieszamy, następnie dodajemy po dwie łyżki białek ubitych na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Gdy już wmieszamy wszystkie białka dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy przez 35- 40 minut w temp. 180 stopni.
Taki biszkopt można podawać zarówno sam, jak i przełożony kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.02.2013 22:22
bardzo lubię taką wersję biszkoptu
bercik1 27.11.2011 22:39
fajny
Iwusia 29.08.2011 23:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak