Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
mak 3 szklanki
cukier 3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olejek migdałowy 2 krople
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
krem waniliowy 2 sztuki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
koniak 1 kieliszek
orzechy włoskie 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z orzechami

Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z trzykrotnie zmielonym makiem, ubitymi białkami, bułką tartą, olejkiem i proszkiem. Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec przez godzinę w temp. 180 stopni, ostudzić. Ciasta podzielić na 3 krążki, nasączyć ostudzoną herbatą z koniakiem.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać kawę i 1/3 porcji posiekanych orzechów. Tort przełożyć kremem, posmarować nim wierzch i boki. Obsypać resztą posiekanych orzechów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 27.12.2011 16:51
pycha
kuklik 07.02.2011 13:08
oj zjadło by się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak