Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe parowańce

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dkg
jajko 4 szt
masło 4 łyżki
sól do smaku
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe parowańce

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru,łyżką maki oraz ciepłym mlekiem.Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.Małso stopić.Mąkę przesiać ,wlać wyrośniety rozczyn,wbić jajka ,dodać szczypte soli.Wyrobić ciasto,wlać przestudzone mało.Wyrabiać ciasto ,aż zacznie odstawać od dłoni.Przykryć ścierczką ,aby nie wysychało i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na place o grubości ok 3 cm.Szklanką wykroic kółka.Przykryć i odstawic w ciepłe miejsce.Zagotować wodę w garnku, na wkładce do gotowania na parze,układamy partiami placki.Przykryc gotować 5-6 minut.Podawać z sosem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomasz17 29.03.2011 21:45
z sosem super :D
Tomek14 15.02.2011 10:15
bardzo dobre do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak