Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z kanią i na kaniach

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 30 dkg
cebule 2
kanie 4
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
masło klarowane 3-4 łyżki
kwaśna śmietana
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
natka pietruszki
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z kanią i na kaniach

Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam razem z 1 kanią i 1 cebulą. Dodałam jajko, 4 łyżki tartej bułki i mleko. Doprawiłam masę solą i pieprzem ziołowym. Wyrobiłam masę i podzieliłam na 6 części. Uformowałam kotleciki, obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na 2 łyżkach klarowanego masła po 3-4 min. z każdej strony. Zrumienione przełożyłam na talerz. Na patelnię dodałam resztę masła, wrzuciłam pozostałe duże kanie pokrojone w paski i posiekaną drobno niedużą cebulkę. Smażyłam mieszając kilka minut aż grzyby zaczęły się rumienić. Oprószyłam je lekko solą i pieprzem a następnie podlałam kilkoma łyżkami wody. Na wierzch położyłam usmażone wcześniej kotleciki i dusiłam całość 10-15 min.. Na koniec dodałam 2 nieduże łyżki kwaśnej śmietany i gotowe!
Zjedliśmy z chlebem i świeżym ogórkiem a podając posypałam danie posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 20.04.2017 08:45
smaczny obiad
Grazyna0211 06.01.2017 16:21
smaczne danie
smakowita 03.07.2012 22:30
ale to musi być smaczne !
Andysz 20.04.2012 07:30
świetny przepis;)
Misia90 12.09.2011 12:48
ekstra
Marysia 12.09.2011 12:41
super
Karolina69 12.09.2011 12:37
fajne
IZABELA29 14.02.2011 10:10
bardzo apetyczne danie
SmacznaPyza 06.02.2011 20:08
przyznam, że zdjęcia pochodzą z lata i wykorzystałam świeże, wtedy dostępne kanie.....ale można je mrozić, w całości albo pokrojone, wcześniej zblanszowane i zimą przygotować pyszności
Agnieszka_B 06.02.2011 19:47
Kanie... Uwielbiam je, ale nigdy nie przechowywałam na okres zimowy. A jak widzę można je wykorzystywać do wszystkiego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak