paczki parzone

paczki parzone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2-3 szklanka
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • drożdże świeże

    4 dag
  • mleko

    2 szkl
  • jajka

    2 szt
  • marmolada

    do nadziania
  • olej do smażenia

    do smazenia
  • żółtka jaj

    8 szt
  • otarta skorke z cytryny

    1 szt
  • rum

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z drozdzy,1/3 szkl mleka cieplego mleka,lyzeczki cukru i lyzki maki robimy zaczyn.
pozostale mleko zagotowujemy i zaparzamy nim szkl.maki.rozcieramy dokladnie,sby nie bylo grudek.
do zaparzonej letniej maki dodajemy drozdze,zoltka i jajka,cukier puder,szczypte soli,otarta skorke z cytryny,rum.skladniki laczymy ze soba,sypiemy 2 szklanki maki i wyrabiamy ciasto.na koniec wlewamy stopiony tluszcz.ewentualnie mozemy dodac nieco wiecej maki,zaleznie od tego jak ciasto sie zagniata.
odstawiamy do wyrosniecia.
formujemy paczki nadziewajac marmolada.smazymy z obu stron w glebokim tluszczu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

25.07.2011 15:52
Pyszne!!

paula14

31.05.2010 21:32
paczki,najlepsze pieke chyba ja

sylwiachmiel

31.05.2010 13:44
korekta:na koniec nalezy dodac okolo 18 dag stopionego tluszczu.przezpraszam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat