Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paczki parzone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2-3 szklanka
cukier puder 0,5 szkl
drożdże świeże 4 dag
mleko 2 szkl
jajko 2 szt
marmolada do nadziania
olej do smażenia do smazenia
żółtka jaj 8 szt
otarta skorke z cytryny 1 szt
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: paczki parzone

z drozdzy,1/3 szkl mleka cieplego mleka,lyzeczki cukru i lyzki maki robimy zaczyn.
pozostale mleko zagotowujemy i zaparzamy nim szkl.maki.rozcieramy dokladnie,sby nie bylo grudek.
do zaparzonej letniej maki dodajemy drozdze,zoltka i jajka,cukier puder,szczypte soli,otarta skorke z cytryny,rum.skladniki laczymy ze soba,sypiemy 2 szklanki maki i wyrabiamy ciasto.na koniec wlewamy stopiony tluszcz.ewentualnie mozemy dodac nieco wiecej maki,zaleznie od tego jak ciasto sie zagniata.
odstawiamy do wyrosniecia.
formujemy paczki nadziewajac marmolada.smazymy z obu stron w glebokim tluszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 25.07.2011 15:52
Pyszne!!
paula14 31.05.2010 21:32
paczki,najlepsze pieke chyba ja
sylwiachmiel 31.05.2010 13:44
korekta:na koniec nalezy dodac okolo 18 dag stopionego tluszczu.przezpraszam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak