Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 i 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
sok z cytryny 5 łyżka
skórka z cytryny
proszek do pieczenia 1 szt
masło śmietankowe 1 szt
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowa

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym i masłem na jednolita pianę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając jednak już na mniejszych obrotach. Dodać sok cytryny i startą na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny.
Jeśli masa będzie bardzo gęsta należy dodać 4łyżki ciepłej wody.
Piec w temp 180stopni ok 35min


Można użyć również skórki pomarańczowej i skoku z pomarańczy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.10.2013 22:01
dobra babka nie jest zła :D
plocia 10.03.2012 23:16
Marzenka, wypróbowałam Twój przepis i dodałam fotki, przyznam że bardzo smaczne ciasto mi wyszło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak