Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cytrynowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
cytryna 3
cukier 8 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 dag
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cytrynowy

Cytryny najlepiej najpierw sparzyć i położyć na papierowym ręczniku. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę minutek. Porem dodaj sok z cytryny i wstawiamy to naczynie do gorącej wody i mieszamy aż samo się rozpuści. Z jajek oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ucieramy z cukrem a z piany robimy pianę . Żelatyna ma być chłodna . Białka łączymy z żółtkami , i do tej masy wlewamy żelatynę wymieszaną z sokiem cytrynowym . Ten krem gotowy nakładamy do salaterek lub pucharków , dekorujemy listkami i plastrami z cytryny . Wstawiamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 20.03.2011 11:17
chyba powinno być \"z białek pianę\"
RenataZ-et 01.03.2011 17:06
Świetny krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak