Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana rolada ze szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 5 szt
mąka 1,5 szklanki
szpinak 10 dag
olej 0,5 szklanki
pieprz, sól do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
tłuszcz do formy 2 łyżki
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana rolada ze szpinakiem

Ziemniaki ugotować, przepuścić jeszcze ciepłe przez praskę lub doskonale utłuc. Masę ziemniaczana posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać z 3 jajkami . Dosypywać po trochu mąkę, aby ciasto można było rozwałkować na długość formy do pieczenia.Drobno pokroić cebulę, udusić w tłuszczu na głębokiej patelni razem ze szpinakiem /można trochę liście pokroić ,ale niekoniecznie/.Ostudzić. Dodać 2 posiekane grubo 2 jaka ugotowane na twardo,drobno posiekana natkę, sól i pieprz. Tak przygotowany szpinak rozłożyć równo na ziemniaczanym placku, ostrożnie zwinąć roladę /można rozwałkować na pergaminie i pomagać sobie nim przy zwijaniu/. Położyć na obficie posmarowanej tłuszczem blasze i piec w średnio gorącym piekarniku do zrumienienia. Roladę pokroić na porcje i podawać na gorąco z sałatą lub sałatką np. z ogórka, pomidora i rzodkiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 06.10.2011 22:17
ciekawa, super przepis
iknkirke 21.08.2011 12:10
fajny pzepis
cukiereczek 03.05.2011 10:30
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak