Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki z cukrem waniliowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 10 szt
masło 10 dag
śmietana 18 proc 5 łyżek
cukier wanilinowy 5 szt
olej do smażenia
smalec
spirytus 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki z cukrem waniliowym

Najpierw przesiej mąkę do miski, Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki wymieszaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę skąpo oprószoną mąką. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienko wycinaj przekładaj i piecz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 31.10.2011 12:54
tzn. uwielbiam ;-)
PaniMISIOWA 31.10.2011 12:54
uwiebiam
Jolanta_P-S 09.07.2011 22:13
lubię faworki
anna180 14.05.2011 22:46
super przepis..za kilka dni wlasnie bede robic na specjalne zamówienie:)
Gonia555 07.02.2011 19:53
Dobry pomysł na Ostatki :-)
agnieszka137 06.02.2011 17:08
pyszne! za mną też \"chodzą\"
ewasylwia 06.02.2011 17:02
zjadłoby się chociaż jeden

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak