Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy ze śliwkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 300 g
drożdży 20 g
cukru 30 g
mleko letnie ½ szklanki
masła 30 g
soli odrobina
Nadzienie:
śliwek 1/5 kg
masła 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy ze śliwkami.

Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek na środku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i wlać w dołek w mące. Pozostawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Dodać mleko, cukier, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto. Zagnieść. Ponownie odstawić pod przykryciem, aby ciasto wyrosło zwiększając dwukrotnie swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na stole wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto, a następnie umieścić je na natłuszczonej i wyłożonej papierem blasze. Uformować niewysoki brzeg. Ciasto posmarować mlekiem i na wierzchu ułożyć śliwki. Piec ok. 30 minut. Podgrzać galaretkę i posmarować nią śliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.02.2011 17:56
Taki placek jest znakomity.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak