Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tulipan

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto 1
białko 8 szt
cukier 1 szkl
mąka 0,5 szkl
mak 1 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ciasto 2
żółtko jajek 8 szt
jajko 2 szt
mąka 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
śmietanka kremowa 0,5 l
cukier 4 łyżki
galaretki truskawkowe 2 szt
woda 2 szkl
dżem porzeczkowy 1 mały słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Tulipan

CIASTO 1
Białka ubić na sztywno, powoli dodając resztę składników, delikatnie wymieszać.
Piec 25 minut w 180 stop.
CIASTO 2
Połączyć wszystkie składniki ciasta drugiego, upiec w 180 stopniach.

Krem
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać galaretki, dobrze utrzeć.
Ciasto z makiem i biszkopt jasny przekroić na pół.

PRZEKŁADANIE CIASTA
1-ciasto z makiem
2-dżem
3-biszkopt jasny
4-krem
5-ciasto z makiem
6-krem
7-biszkopt jasny
8-dżem

Wierzch można posypać wiórkami kolorowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 10.05.2011 15:31
super ciasto, jeszcze takiego nie jadłam
Dorota59 06.02.2011 12:22
no mi to ciasto nie udawało się -może ten przepis wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak