Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
drożdże świeże 3 dag
cukier 4 łyżki
mleko 1/4 litra
olej słonecznikowy 80 ml
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
Do smażenia
olej 1 l
Nadzienie:
marmolada gęsta 20 dag
Do dekoracji:
cukier puder 20 dag
barwniki spożywcze
pisak cukrowy
drobne słodycze np. kolorowe p

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe pączki

Mąkę przesiać do miski w środku zrobić wgłębienie.
Wlać kilka łyżek letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać, z wierzchu oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodać olej, jajko, żółtko, sól i resztę cukru, wlać pozostałe mleko. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ponownie krótko zagnieść i odstawić jeszcze na 10-15 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3cm. Za pomocą szklanki wycinać spore kółka (ok. 6cm średnicy).
Ciastka ułożyć na stolnicy w sporych odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej, na gorący tłuszcz ostrożnie wkładać pączki (wypukłą stroną do dołu), przykryć. Smażyć przez 3 minuty, odwrócić na druga stroną i już bez przykrywki smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe paczki osączyć na jednorazowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Szpryckę z długą tulejką napełnić marmoladą. Nadziewać pączki.
Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody (dodać wybrany barwnik). Ostudzone paczki polać lukrem, udekorować wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak