Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybnięte a la chińskie klopsiki.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
grzyby mun

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybnięte a la chińskie klopsiki.

Składniki:
* 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z szynki
* 2 dag grzybów Mun Tao Tao
* 2/3 płaskiej łyżeczki imbiru+1 łyżka do wywaru
* szczypta curry
* szczypta pieprzu
* sól do smaku
* 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao+3 łyżki do wywaru
* 2 jajka
* ok.5-6 łyżek bułki tartej (zależy od gęstości mięsa mielonego)
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 kostki bulionowe grzybowe

Grzyby Mun przygotować wg. przepisu na opakowaniu, tj. namoczyć i ugotować.Odcedzić i pokroić na malutkie kawałki.
Cebulkę i czosnek drobniutko posiekać, dodać do mięsa, wbić jajka, dodać grzyby mun, przyprawy i bułkę tartą.Wyrobić masę mięsną, ma się dobrze kleić na pulpety, więc ew. dosypać bułki tartej.
Zagotować ok. 1,5 l wody, wrzucić 2 kostki bulionowe grzybowe, wsypać 1 łyżkę imbiru i 3 łyżki sosu sojowego. Na małym ogniu, do wywaru wrzucać przygotowane małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i gotować ok. 40 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzić.
Ja podałam z warzywami z mrożonki chińskiej w sosie z ryżem. Wywar wykorzystałam do zupy pieczarkowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 09.07.2012 10:42
ciekawy.
Joanna108
Joanna108 18.10.2011 10:05
o to moje grzybnięte klimaty ;)
Jaheira11 21.08.2011 13:29
superowo wyglada
Grażyna13 23.06.2011 17:52
super !
Smakosz6 17.04.2011 19:52
mmmmmmmmmmmmmmmmm
Anita21 13.02.2011 22:06
super pomysł
jolaxa1 09.02.2011 22:27
świetne
pawel6 06.02.2011 08:56
rewelacyjny pomysł na klopsiki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak