Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 5 łyżek
jajko 2 sztuki
drożdże 7 dkg
śmietana 1 szklanka
olej roślinny 2 łyżki
wódka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Do miski dodajemy śmietanę i mieszamy z drożdżami i cukrem.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Przykrywamy ściereczką miskę i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
Następnie podsypać trochę mąką stolnicę i ugnieść ciasto.
Ciasto wałkować , wycinać krążki i dziurki w środku.
Smażyć na głębokim oleju.
Podawać z lukrem i skórka z pomarańczy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak