Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort malinowo-morelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny mrożone 1/2 kg
jajko 4 szt.
cukier 1 i 1/3 szklanki
cukier waniliowy 2 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
morele z puszki 12 połówek
śmietana kremówka 2 szklanki
migdały posiekane uprażone 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tort malinowo-morelowy

Maliny posyp 4 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Odstaw do rozmrożenia.
Rozbij jajka. Białka ubij, dodając sól, 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Wymieszaj z żółtkami. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temp. 175 stopni ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ubij śmietankę z resztą cukru. Odłóż dwie połówki moreli i parę malin. Resztę moreli zmiksuj z połową rozpuszczonej żelatyny i 1/3 bitej śmietany. Maliny przetrzyj przez sito, by usunąć pestki, zmiksuj z resztą żelatyny i połową pozostałej bitej śmietany.
Ciasto wyjmij z formy. Przetnij na 3 krążki, przełóż je kremami: morelowym i malinowym. wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą bitą śmietaną. udekoruj odłożonymi owocami i migdałami. Schładzaj 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak