Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 300 ml
jajko 3 szt
drożdże 3 dag
cukier 1/3 szkl
skórka pomarańczowa kan 2 łyzki
cukier wanilinowy 2 łyzeczki
masło 5 dag
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki drożdżowe

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mlekiem, wsypać mąkę,sól, skórkę pomarańczową, wlać roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nabierać łyżką i kłaść na gorący tluszcz. Łyżkę za każdym razem zamaczać w wodzie. Smażyć na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

moni0212
moni0212 11.01.2014 08:48
pychota ;)
IlonaAlbertos 07.01.2014 19:44
Zapowiadają się super.
Rybciia 03.05.2013 23:49
smaczne :-)
mirosława4 26.04.2013 18:35
bardzo dobre
Seba 06.01.2012 21:55
smaczne
Monika193
Monika193 02.11.2011 22:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak