Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2/5 kg
smalec 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
drożdże 8 dag
jajko 1 sztuka
cukier 1 szklanka
margaryna 25 dag
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z dżemem

do podgrzanego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru i pozostawić w cieple żeby wyrosło. mąkę posiekać z tłuszczem, dosypać cukier, dodać jajko, wyrośnięte drożdże, wymieszać i wyrobić ciasto, aż będzie płynące. z ciasta uformować kulę i wstawić na pół godziny do lodówki, aż pęknie (wtedy ciasto jest dobrze wyrobione). Podzielić kulę na ćwiartki i każdą rozwałkować. poprószyć mąką i uformować koła. pociąć koła na 8 części jak pizze. Na każdy trójkącik nakładamy dżem i zawijamy w rogalik. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 18.10.2010 00:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak