Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADA ZE SZPINAKIEM

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60 dag
śmietana szklanka
margaryna 2 łyzki
drożdże 5 dag
żółtko jajek 3
jajko 2
cukier 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
szpinak 1/2 kg świeżego
olej łyżka
cebula 1
czosnek 2 ząbki
żółty ser 10 dag
jajko 1 do farszu

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA ZE SZPINAKIEM

Szpinak dusimy na patelni dodając kilka łyzek wody aż będzie zemdlały. Odciskamy z wody i siekamy. Cebulę i czosnek siekamy drobniutko i smazymy na oleju. Dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Jak troszkę się przestudzi dodajemy jajko i starty żółty ser i przyprawiamy do smaku.
Drożdze mieszamy z cukrem i delikatnie ciepłą śmietaną. Dodajemy do mąki. Roztapiamy margaryne i dodajemy do rozczynu,. Przyprawiamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy ciasto na prostokąt - wkładamy farsz i zawijamy . Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 45 minut w temp. 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 29.03.2012 21:22
bardzo lubię rolady
gosia47-47 14.07.2011 08:13
fajne
pioge7 24.05.2011 08:27
ekstra
ziutula
ziutula 20.01.2011 02:49
szpinak w każdej postaci---smacznego...
alinka45 15.09.2010 09:50
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak