Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z lubaszek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

lubaszki 2 kg
cukier drobny 3/4 kg
wódka 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z lubaszek

Lubaszki (mirabelki) kroimy na dwie cześci i zasypujemy cukrem w słoju, zostawiamy na kilka dni. Następnie zalewamy wódką, dokładnie mieszamy składniki. Nalewkę co jakiś czas przemieszać w słoju, by się rozpuszczał cukier. Po ok miesiącu zlewamy nalewkę przez sitko do butelek i odstawiamy na kolejne 30 dni. Po tym czasie będzie miała piękny bursztynowy kolor i niepowtarzalny smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 15.02.2012 21:16
A u mnie zawsze tyle mirabelek się marnuje.
caroline1983 05.04.2011 13:17
Zastanawiałam sie co to są lubaszki a to poprostu mirabelki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak