Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytkowe placuszki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytkowe placuszki

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrać ziemniaki i utłuc. Do naczynia włożyć roztłuczone ziemniaki, wbić jaja, wymieszać i stopniowo dodawać mąkę tj. ile ziemniaki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować kulki, spłaszczać je.
Następnie kłaść placuszki na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak