Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
wędzony boczek 300 g
cebula
jajko 2 szt
mąka 2 łyżki czubate
Czosnek suszony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, opłukać. Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o drobnych oczkach. Boczek pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć 5 min, przestudzić. Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180 stopni do momentu, kiedy powierzchnia babki będzie już wyraźnie zrumieniona (około 50 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak