Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z wołowiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 3 szt
mąka 4 łyżki
cebula
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
wołowina 0,5 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z wołowiną

Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować, ostudzić, zemleć. Resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Gotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Dodać mąkę, 2 jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Mięso zemleć. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Mięso wymieszać z cebulą, tartą bułką, jajkiem. Farsz przyprawić pieprzem i solą. Z ciasta przygotować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, uformować pyzy. Wkładać je do osolonego wrzątku, gotować 3-5 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tetiana 01.04.2012 23:21
jutro robię na obiad
Gosia40 06.02.2011 12:10
Zawsze robiłam z mięsem wieprzowym, ale chyba warto wypróbować wołowinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak