Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze świeżych ogórków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 2 szt.
woda 1 l
kostka rosołowa 1 szt.
śmietana 18 proc 180 g
mąka 1 łyżeczka
masło 2 łyżeczki
koperek 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze świeżych ogórków

Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja tak zrobiłam). Na patelni roztopić masełko, wrzucić ogórki i mieszając podsmażyć, tak aby odparowała woda z nich (ok. 20min. zajmuje ta czynność). W garnku zagotować wodę, dodać kostkę, rozpuścić. Do bulionu wrzucić podduszone ogórki, gotować na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką, następnie wlać do zupy, ale aby się nie zważyła, należy zahartować śmietanę ok. 2-3 łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka. Doprawić do smaku, ziarenkami smaku, pieprzem, wsypać koperek lub natkę, wymieszać.
Podawać gorące z grzankami z chleba lub bułki.
Jeśli ktoś woli może przetrzeć zupkę lub zmiksować i powstanie wtedy zupa-krem. Wtedy bardzo pasuje do niej groszek ptysiowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak