Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kugiel

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 3 szt
mleko 1/2 szkl
mąka 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku
cebula 1-2 szt
boczek 20-30 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kugiel

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,
boczek pokroić w kostkę i razem z pokrojoną cebulą podsmażyć,
W misce wymieszać ziemniaki z mąką, mlekiem, jajkami, dodać boczek z cebulą, doprawić do smaku. Ciasto ma być nieco tylko gęściejsze od tego na placki ziemniaczane.
Wstawić do piekarnika na 1-1,5 godziny,
Można podawać np. z sosem pieczarkowym, ale moim zdaniem kugiel jest najlepszy na drugi dzień odsmażany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 17.02.2011 20:50
jaka fajna potrawa, dla mnie to nowość:)
IZABELA29 06.02.2011 16:29
ale taki z pieca chyba lepszy
jolajka 06.02.2011 10:15
tak, coś w tym stylu, kiedyś było to tradycyjne danie robione na Wielkanoc tyle, że z żeberkami, pieczone w piecu chlebowym, ale teraz już to zanika
pacpaw 06.02.2011 08:25
taka Wasza babka ziemniaczana? :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak