Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranina duszona z warzywami

4.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Baranina duszona z warzywami przepis na pyszny gulasz. To danie wyśmienicie smakuje z ziemniakami tłuczonymi lub plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

baranina 40 dag
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
kapusta włoska 1/8 główki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka 2 łyżki
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 3 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Baranina duszona z warzywami

Żeby zrobić baraninę duszoną będziesz potrzebować mięso z łopatki, karkówki lub udźca. Mięso z udźca będzie soczyste i jędrne, z łopatki będzie miało trochę ścięgien, a z karkówki będzie dodsyć twarde, więc wymaga dłuższego gotowania.

1. Baraninę pokroić w kostkę, oprószyć solą, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać przyprawy.

3. Gdy mięso zacznie mięknąć dodać pokrojone warzywa, dusić do miękkości, ew. podlewać wodą w razie potrzeby.

4. Kiedy wszystko będzie miękkie, zagęścić mąką, dodać koncentrat, zagotować, posypać zieleniną.

Baranina lubi towarzystwo mocnych, aromatycznych ziół - rozmarynu, tymianku, oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 10.09.2011 09:42
pycha
RenataZ-et 26.03.2011 16:51
Z takimi składnikami musi być pyszna
Iwona51
Iwona51 14.02.2011 19:32
pyszności
halinka1011 05.02.2011 10:39
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak