Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowo-serowe I

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
bulion drobiowy 2 szkl
wino białe wytrawne 4-5 łyżek
cebula 1 szt
masło 4 łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowo-serowe I

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z dodatkiem 2 łyżek masła i przysmażyć na niej cebulę. Następnie dodać do tego ryż i zeszklić go. Do przygotowanej masy wlać wino i 1 szkl bulionu. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut, po tym czasie patelnie zdjąc z ognia, wlać resztę bulionu. Poczekać, aż do momentu, gdy ryż wchłonie bulion. Do przygotowanego (ciepłego)ryżu dodać 2 łyżki masła, starty ser i jajko. Wszystko ze sobą połączyć. Rękoma uformować kulki. Następnie trzeba je obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak