Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,7 kg
masło 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Panierka do smażenia:
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ziemniaczane

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Od razu zagnieść je z masłem, żółtkami. Na koniec przyprawić do smaku. Z przygotowanego ciasta uformować wałek ok 2 cm- następnie pokroić go na 4 cm kawałki. Każdy kawałek obotczyć w mące, roztrzeoanych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Rogrzać patelnię z olejem. Przygotowane krokiety smażyć na złoty kolor.

Najlepiej z przygotowanej masy uformować kilka korkiecików i je usmażyć. Jeżeli podczas pieczenia krokieciki będą nam pękać: to do masy trzeba dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Krokieciki najlepiej smakują polane sosem, np. pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak