Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
jajko 1 szt
mąka 8 łyżek
sól szczypta
tłuszcz do formy
woda 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Do rondelka wlać wodę i dodać masło. Do wrzącej wody dodać mąke(w tym momencie garnek trzeba zdjąć z ognia i wszystko połączyć ze sobą, np. za pomocą drewnianej łyżki). Następnie garnuszek ponownie umieścić na ogniu, cały czas mieszając przygotowaną masę. Następnie garnuszek zdjąć z ognia i dodać jajko, szczyptę soli i cały czas mieszać. Formę/blachę wysmarować tłuszczem. Szprycą formować malutkie kulki, układać je na blaszce w dużych ostępach. Piec okołó 15 minut w około 200-220 C.

Jeżeli nie chcecie, aby groszek opadł to po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika i nie wyjmować groszku ptysiowego. Wyjąć dopiero wtedy, jak piekanrik ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak