Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek porzeczkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
żółtko jajek 2 szt
masło 20 dag
sól 1 szczypta
cukier puder 10 dag
śmietana 2 łyżki
kakao 1 łyżeczka
cynamon 1 szczypta
dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek porzeczkowy

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli i pokrojone kawałki masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i kakao, wbić żółtka, wlać śmietanę. Składniki posiekać nożem, grudki rozetrzeć palcami, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta cienko rozwałkować, wykroić foremkami niewielkie dekoracyjne ciasteczka o dowolnych kształtach. Resztę ciasta rozwałkować na grubość 5 mm, ułożyć w blasze, kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Dżemem posmarować ciasto. Wierzch oprószyć cynamonem, udekorować ciasteczkami. Piec około 20 min w temp 200stC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak