Przepis i sposób przygotowania na: Creme Caramel - deser
Do miski wrzucamy 4 żółtka oraz 4 całe jaja. Dosypujemy 2 szklanki cukru pudru i 1/2 torebki cukru waniliowego.
Do osobnego garnuszka wlewamy mleko z 1/2 torebki cukru waniliowego. Mleko podgrzewamy tak było ciepłe. Używając miksera mieszamy jaja z cukrem dodając przy tym powoli podgrzane mleko. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitego płynu.
Następnie podgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią 2 szklanki cukru pudru, które zalewamy 2 szklankami wody. Utrzymujemy niski ogień. Woda zacznie wrzeć i gęstnieć. Gdy zacznie się pojawiać złotawy kolor karmelu zdejmujemy patelnię z ognia wlewamy 1 łyżeczkę wody i energicznie mieszamy. Woda schłodzi karmel i zapobiegnie przypaleniu.
Karmel rozlewamy do miseczek żaroodpornych tak by przykrył dno. Następnie do miseczek wlewamy wcześniej zmiksowane jaja z mlekiem i cukrem.
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miseczki układamy do dużej formy i do połowy zalewamy wodą. Formę z miseczkami wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Krem będzie gotowy po uzyskaniu konsystencji budyniu.
Miseczki wyciągamy do ostygnięcia a następnie do lodówki na około 2 godziny.
Podając obracamy miseczkę do góry nogami na talerzu tak by karmel oblał krem.
Można udekorować listkiem mięty.
Smacznego!