Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme Caramel - deser

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8
mleko 0,5 litra
cukier puder 4 szklanki
cukier waniliowy 1 torebka
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Creme Caramel - deser

Od kilkunastu lat mój ulubiony deser, przypominający mi smak dzieciństwa.

Do miski wrzucamy 4 żółtka oraz 4 całe jaja. Dosypujemy 2 szklanki cukru pudru i 1/2 torebki cukru waniliowego.
Do osobnego garnuszka wlewamy mleko z 1/2 torebki cukru waniliowego. Mleko podgrzewamy tak było ciepłe. Używając miksera mieszamy jaja z cukrem dodając przy tym powoli podgrzane mleko. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitego płynu.

Następnie podgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią 2 szklanki cukru pudru, które zalewamy 2 szklankami wody. Utrzymujemy niski ogień. Woda zacznie wrzeć i gęstnieć. Gdy zacznie się pojawiać złotawy kolor karmelu zdejmujemy patelnię z ognia wlewamy 1 łyżeczkę wody i energicznie mieszamy. Woda schłodzi karmel i zapobiegnie przypaleniu.

Karmel rozlewamy do miseczek żaroodpornych tak by przykrył dno. Następnie do miseczek wlewamy wcześniej zmiksowane jaja z mlekiem i cukrem.

Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miseczki układamy do dużej formy i do połowy zalewamy wodą. Formę z miseczkami wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Krem będzie gotowy po uzyskaniu konsystencji budyniu.

Miseczki wyciągamy do ostygnięcia a następnie do lodówki na około 2 godziny.
Podając obracamy miseczkę do góry nogami na talerzu tak by karmel oblał krem.
Można udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak