Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze szczawiu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

liście szczawiu 20 dag
mleko 1 szkl
masło 2 łyżki
mąka 1,5 łyżki
śmietanka 1/2 szkl
bulion warzywny 2 szkl
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze szczawiu

Liście szczawiu umyć i poddusić na maśle. Bulion wlać do garnka, dodać mleko i szkl wody, zagotować. Szczaw przetrzeć przez sito, dodać do bulionu. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.02.2014 14:21
smaczna zupka
mirosława4 03.02.2014 17:42
smaczna zupa
misia53 05.02.2013 00:31
nie mogę się doczekać młodego szczawiu...uwielbiam taką zupę ,... u nas nazywano to barszczem szczawiowym..
IlonaAlbertos 23.08.2012 21:21
Uwielbiam ją.
IlonaAlbertos 23.08.2012 21:21
Uwielbiam ją.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak