Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ryżem - królewska
Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szklanki. wody i dusić na małym ogniu przez 15 min.,aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić. Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę. Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę. Zieleninę pokroić. Wszystkie składniki sałatki połączyć razem, dodać majonez, musztardę, sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz, zieleninę. Wymieszać, doprawić i odstawić na kilka godzin do schłodzenia.