Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300 g
masło 150 g
jajko 2 szt
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól
Farsz:
mielone mięso 400 g
sól
pieprz
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki

CIASTO
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut.

FARSZ
Pieczarki zetrzeć na tarce, poddusić, kiedy puszczą sok, dodać cebulę, zeszklić.
Wrzucić mięso, poddusić jeszcze 10 minut, przyprawić ostudzić, dodać jajko.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, przeciąć wzdłuż na 2 nierówne pasy, na węższym ułożyć farsz, pozostawiając wolne brzegi.
Przykryć szerszym, docisnąć brzegi, posmarować jajkiem, pokroić na 3 cm kawałki.
Piec ok. 25 minut na natłuszczonej blasze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak