Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa z miodem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt.
ziele angielskie 12 szt.
pieprz ziarnisty 12 szt.
woda 8 szklanki
ocet 2 szklanki
sól 2 łyżki
cukier 1,5 szklanki
miód 2 łyżki
olej 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa z miodem

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.
Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i 1 łyżeczkę oleju.
Wodę wymieszać z octem, solą, miodem i cukrem. Powstałą gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach. słoiki zakręcić, wstawić do kotła, nalać ciepłej wody, tak aby słoiki się zakryły pod wodę, zagotować, następnie na małym ogniu trzymać jeszcze 10 min. Wyjąć, ostudzić i do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak