Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik świąteczny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka 2,5 szklanki
powidła śliwkowe 4-6 łyżek
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie 1-2 garście
mleko 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: piernik świąteczny

jajka ubić z cukrem do białości. następnie dodać przesianą mąkę z sodą do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika. dodawać też po trochę mleko. na końcu dodać stopioną i przestudzoną margarynę. całość dokładnie połączyć mikserem. dodać powidła i orzechy i wymieszać już łyżką. ciasto piec w mocno nagrzanym piekarniku. po ostudzeniu polać piernik polewą czekoladową i wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damian19 05.02.2011 12:49
ideał!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak