Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 25 dag
żółtko jajek 3 szt
masło 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyzka
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe z kruszonką

Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Do utartej masy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia skórką i starannie wymieszać, podzielić na 4 części i upiec osobno w tej samej tortownicy w temp. 190 st przez 15 min.
KRUSZONKA :
czubata łyżka margaryny
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
cukier waniliowy
Składniki kruszonki wymieszać rozsypać na blasze wyłożonej pergaminem zrumienić w gorącym piekarniku
MASA KREMOWA :
25 dag orzechów
1 szklanka gorącego mleka
30 dag masła
20 dag cukru pudru
2 łyżki mąki
budyń waniliowy
Orzechy zalać mlekiem parzyć kilka minut odcedzić rozkruszyć wałkiem przez folię
Budyń wymieszać z mąką przygotować wg przepisu na opakowaniu ostudzić
Masło utrzeć z cukrem stopniowo łączyć z budyniem i orzechami
Placki przełożyć kremem posypać kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak