Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka napoleonka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 30 szt.
mleko 3 szklanki
masło 250 g 1 szt.
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
jaja 3 szt.
cukier wanilowy 32 g
cukier wanilowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka napoleonka

Blachę wyłożyć sreberkiem lub papierem, ułożyć połowę herbatników ciasno siebie. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z masłem, wsypać cukry. Wlać zmiksowaną masę, wymieszać aż zgęstnieje.
Gorącą masę wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić w lodówce, następnie pokroić. Każdą napoleonkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 07.06.2015 09:03
smaczne ciasto
Smakosz6 28.11.2011 11:41
mniam
misia53 06.07.2011 12:26
ślicznie ci to wyszło ....ja robiłam kiedyś ale z innego przepisu i wszysto mi sie rozjechało .....ale i tak zjadlam ,bo napoleonki są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak