Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Egzotyczna sałatka ryżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

NA SAŁATKĘ
woda 100 ml
sól 1 szczypta
granat 1 szt
ananas z puszki 1 plasterek
ser gouda 1 plasterek
Na marynatę:
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
melisa cytrynowa
sos sambal oelek 1 łyżeczka
twaróg 75 (chudy)
ryż brązowy 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Egzotyczna sałatka ryżowa

Przygotować sałatkę: ryż zagotować w osolonej wodzie, przykryć, gotować jeszcze 25 minut na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę, wystudzić.
Plasterek ananasa pokroić w kostkę, ser w paseczki. Granat podzielić na pół, łyżeczką wyjąć pestki, odłożyć do dekoracji, wyciekający sok zachować.
Przygotować marynatę: sok z cytryny wymieszać z miodem i twarogiem. Dodać zachowany sok z granata i sambal oelek, dokładnie wymieszać.
Ryż, ananas i paski sera przełożyć do miski, dodać marynatę, wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami granatu, udekorować melisą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak